9.2 De stier

Als je er voor kiest om met een stier te werken, besef dan de 2 belangrijke dingen: hij moet zijn werk goed doen, maar het moet ook veilig zijn voor de mensen dat wil zeggen voor alle mensen die op het bedrijf werken. Dit is een persoonlijke keuze die goed afgewogen moet worden. Denk hierbij ook aan de veiligheid van anderen die op het bedrijf komen, zoals medewerkers en gezinsleden. Kunnen zij de stier ook goed inschatten?

Veehouders die een stier houden geven aan dat koeien meer of beter hun tocht laten zien in aanwezigheid van een stier.

Let altijd goed op de stier. Verzorgers moeten er rekening mee houden dat een stier een ander wezen is dan een koe. Als de stier ongeveer een jaar oud is, komt er een beslissend moment in de relatie boer-stier. De stier zal gaan uitdagen en de boer moet heel duidelijk laten weten wie de baas is.

Het veiligst is om de stier niet in de groep te houden, maar in een eigen ruimte die grenst aan het leefgedeelte van de koeien en aan de buitenzijde van de stal. Zo kunnen koeien contact maken met de stier, houdt de boer overzicht en kunnen tochtige koeien makkelijk gezien worden. Een aparte dekruimte waarvan de toegang door stier en koe van buitenaf is te bedienen, maakt het mogelijk om de koe te laten dekken door de stier, zonder dat de boer het hok van de stier in moet.

Kuddes in de natuur
Tijdens het voortplantingsseizoen zal de grootste en sterkste stier een koe dekken op het hoogtepunt van tochtigheid. Hij zal proberen de andere stieren hiervan te weerhouden. Oude stieren doen hier niet meer aan mee en leven solitair. Buiten het voortplantingsseizoen leven koeien met kalveren en pinken gescheiden van de stieren, die dan een solitair bestaan leiden. Jong volwassen stieren leven in groepen van vrijgezellen, buiten of aan de rand van de kudde.

Meer informatie over de ‘ stier bij de koe’  op de website van het netwerk.

Reacties zijn gesloten.